среда, 14 февраля 2018 г.



для фестивалю «добрих практик» 
освітян Харківщини

ОПИС ДОСВІДУ

ТЕМА:
«ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У КОНТЕКСТІ
ТВОРЧОГО РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ
ВИХОВАНЦЯ ГУРТКІВ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ»

Автор: Гапєєв Леонід Володимирович,
керівник гуртків «Лідерство — запорука успіху» та «Медіакультура»
КЗ «Центр дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міської ради»

Виклики ХХІ століття створюють кардинально новий підхід до освіти як такої. Її ефективність буде високою, якщо в процесі навчання максимально розкриваються здібності дитини, формується аналітичне та критичне мислення. Загальновідомий вислів «І чужого навчайтесь, і свого не цурайтесь» сьогодні в контексті модернізації змісту і якості освіти можна перефразувати більш сучасною мовою: навчаймося упродовж всього життя. Саме така концептуальна ідея та її практичне втілення в життя є головним лейтмотивом педагогічної і творчої діяльності очолюваних педагогом гуртків «Лідерство — запорука успіху» та «Медіакультура» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міської ради. Описуючи власний досвід, варто звернути увагу освітян на те, що інноваційні, інтерактивні форми проведення занять дають гарні результати в освітньому процесі діяльності гуртка. Саме неформальні та креативні форми в роботі педагога налаштовують дітей до кращого засвоєння матеріалу, є поштовхом до дитячої та юнацької творчості.
Від інформаційного «перезавантаження» до спроби критичного мислення
В сучасному шкільному світі України має місце негативне явище, яке практично можна назвати як інформаційний стрес, тобто велике інформаційне перевантаження шкільними предметами та обсягами інформації, яку повинні опанувати учні за дуже короткий проміжок часу. Саме на заняттях позашкільної освіти нерідко доводиться «перезавантажувати» учнів. А тоді вже створювати свій цікавий «інтелектуальний продукт». Одним із позитивних прикладів формування компетентностей гуртківців є проведене нами ток-шоу на тему успіхів та цілей сучасного життя за участю чемпіону світу за версією WBO в суперважкій вазі Олексія Мазікіна і ведучої авторської телепрограми про бізнес Level UP Даші Капітанової. Для мене як педагога важлива участь в якості однієї з ведучих ток-шоу учениці гуртка «Медіакультура» Ярослави Волинської. Хочу позитивно відмітити її професійний успіх у галузі журналістики. Адже 9-класниці довелося не просто виступати за підготовленим сценарієм, а цілком по-дорослому імпровізувати і створювати атмосферу живого спілкування. Творче завдання вона виконала класно! Саме такі професійні риси характерні для дорослих телевізійних ведучих. На заняттях позашкільної освіти охочі, здібні та мотивовані діти мають усі шанси для розвитку творчих здібностей, формування компетентностей на засадах критичного мислення.
Нові форми, створені в «Медіакультурі»…
У цікавому творчому форматі відчули себе юні автори під час заняття гуртка «Медіакультура» на базі Харківської загальноосвітньої школи № 136. Нові форми проведення занять (відкриті дискусії) та можливості власної інтерпретації отриманих знань кожен відчуває та втілює у своїх творах. Так, Іван Сур із 4-б класу навіть уособлює свого тата із «залізною людиною», яка захищає планету від роботів. В інших літературних сюжетах теж відбувається запекла боротьба добра і зла, але вдається знайти компроміс, схожий на «повний мяу»… Не менш цікаві несподіванки очікували на гуртківців, які спробували власними руками відчути справжній «вантаж» знань і творчості. Адже кожен бажаючий зміг взяти участь у неформальних літературних читаннях. Не абиякий інтерес викликала книга обсягом майже тисячу сторінок «Зв’язок часів. Казки Нового тисячоліття», видана свого часу видавництвом «Ранок» на кошти гранту Президента України для обдарованої молоді.
Практичне застосування таких цікавих форм в освітньому процесі дає можливість кожному юному читачу відчути себе творчою особистістю, розвинути свої творчі здібності. При цьому формуються любов до знань і читання, що певною мірою «лікує» від комп’ютерної залежності, створюються необхідні засади критичного мислення.
Планету толерантності змогли таки знайти?
Толерантність? Або терпимість та порозуміння. Ці більш близькі та зрозумілі для молоді слова стали цікавим поштовхом для творчості…
З початку якось виникла ідея, яка згодом втілилася у літературний твір «Планета толерантності: я зміг її знайти!» під авторством керівника гуртка, педагога Леоніда Гапєєва. А вже під час занять гуртка «Медіакультури» ЦДЮТ № 5 після почутого сюжету учні читали свої тексти про терпимість, добро, порозуміння. «Фішкою» заняття у формі вільного обговорення, проведеного з нагоди Міжнародного Дня толерантності, стали авторські малюнки учнів. Своєрідною творчою інтерпретацією літературних сюжетів.

Гра зближує дітей

Від чого залежить наш настрій? Чи може він змінитися протягом дня? Відповіді на ці та інші практичні житейські запитання спробували знайти діти з гуртка «Медіакультура». А допомогли їм в цьому вихованці хореографічного гуртка під керівництвом молодого педагога Ірини Тарасенко. На базі 136-ї школи провели спільну гру «Поділися позитивом!» на тему настрою дня. Саме такі заняття в цікавій ігровій та водночас пізнавальній формі дають можливість для практичного розвитку особистостей дітей з різних гуртків. Хореографи відчули себе маленькими «зірками», коли сидячи на мапі відпочивали від фізичних тренувань. А в цей час майбутні літератори та журналісти змогли розкрити свої здібності та набути необхідного практичного досвіду для майбутньої професії майстрів слова і пера.

Три ложки кави — смак життя…
Радість і смуток, зустріч і прощання, перше кохання… Багато різних життєво важливих питань молодої людини пролунало в авторському виконанні поетичного твору «Три ложки кофе» під час імпровізованого сценічного виступу перед публікою 8-класниці 126-ї загальноосвітньої школи Анни Константинової з гуртка «Лідерство — запорука успіху». Поетичні роздуми молодої авторки про мирне життя очима підлітків напередодні Дня Захисника Вітчизни нагадали присутнім про цінність кожної людини в соціумі. Три ложки кави — це коротка мить… Отож, варто відчути цей смак життя, із вдячністю згадати про тих, хто захищає й береже мир в країні, школі та родині…
Мовний шлях до толерантності
Як сьогодні мова спілкування демонструє нашу толерантність? Про це й не тільки розповіла учасниця гуртка «Лідерство» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради, 10-класниця 126-ї школи Діана Шерстюк під час відкритого обговорення теми з нагоди Міжнародного Дня толерантності. Авторка неформально ділиться своїми враженнями від поїздки до Львова під час канікул. У її невигаданій історії можна дізнатися про те, як російська мова спілкування у західній Україні не заважала порозумінню між людьми.
Під час дискусії Діана цікаво і змістовно розповідає про своє особисте бачення мовної толерантності як способу налагодження сучасного міжкультурного діалогу серед молоді різних регіонів країни… Відкрита дискусія під час заняття допомагає створити справжню атмосферу творчості.
Серед інших цікавих відзначених авторів Діану Шерстюк (15 років) оргкомітет ІІ Міжрегіонального літературного конкурсу «Кальміюс-2017» нагородив Грамотою за участь у суспільно важливому проекті, мотивацію читачів до неформальних засад національно-патріотичного виховання, висвітлення актуальних проблем сьогодення, популяризацію серед молоді культури дозвілля, вдале художньо-публіцистичне втілення ідеї мовної толерантності. Також видана Подяка педагогу Леоніду Володимировичу Гапєєву, керівнику гуртків «Лідерство ― запорука успіху» та «Медіакультура» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради, за підготовку для участі в конкурсі молодих авторів, впровадження сучасних гуманістичних ідей у творчості серед молоді, висвітлення актуальних проблем сьогодення, популяризацію серед молоді соціально активної життєвої позиції, оригінальне художньо-публіцистичне втілення авторами ідеї відповідального ставлення до власного життя.
Вчимося упродовж життя
І насамкінець. Усім зацікавленим та небайдужим освітянам можу порекомендувати свій власно створений авторський блог «Молодые литераторы. Заметки Леонида Гапеева» blogger  tvorcist-pozitiv-leonid-gapeev.blogspot.com. Там докладніше у доступній пізнавальній формі викладення матеріалів можна дізнатися про досвід застосування власних інноваційних освітніх технологій, методів, форм та моделей організації освітнього процесу.
Автор дякує за увагу, відкритий до дискусії та конструктивної співпраці.


Комментариев нет:

Отправить комментарий