вторник, 30 января 2018 г.



«КАЛЬМІЮС»
ВІДКРИВАЄ НОВІ ІМЕНА

ІІ Міжрегіональний літературний конкурс «Кальміюс-2017» відбувся в Краматорську. Організатори змагання ― філантропи з Донеччини ― учитель української мови та літератури ЗОШ № 11 м. Краматорськ, популяризатор читання серед дітей і підлітків Оксана Проселкова та пластун із Краматорська, голова ГО «Культурно-освітня фундація «Лібері Лібераті» Максим Потапчук.
На переконання організаторів, метою заходу є активізація творчих зусиль громад Донеччини, Луганщини, Харківщини, Дніпровщини та Запорізького краю. Йдеться про налагодження діалогу між численними громадами областей, інтеграція Сходу України у загальноукраїнський культурний простір, виховання любові до слова як однієї з головних цінностей українського народу, виявлення та підтримка літературно обдарованих мешканців Сходу.
Цікаві новації, або час діяти?
Все те, що робиться в нашій країні вперше, нерідко сприймається нами по-різному. Започаткований лише минулого року на волонтерських засадах, «Кальміюс» об’єднав понад дві тисячі україномовних літераторів з Донеччини, Луганщини, Запорізького краю, Харківщини та Дніпровщини. До того ж, значна частина робіт надійшла на конкурс з окупованих територій. Велика кількість конкурсантів не залишає сумніву в тому, що схід України насичений талановитими україномовними митцями.
До середини осені минулого року на адресу оргкомітету усі охочі могли надіслати свої літературні здобутки, представивши їх широкому загалу за такими номінаціями: «Поезія для дорослих», «Проза для дорослих», «Поезія та проза» для дітей і підлітків, «Драматургія» для дітей та дорослих, «Публіцистика».
У «Кальміюсі» 2017 року взяли участь автори у віці від 16-ти до 60 років. Обов’язкова умова: твори необхідно написати українською мовою.
Те, що молоді та зовсім юні (молодші 16 років) автори представили свої творчі доробки (номінація «Публіцистика») серйозному журі разом із дорослими, безперечно заслуговує на увагу та підтримку. Кожен із них створює свій внесок у розбудову україномовної й пізнавальної публіцистики, насиченої актуальними і цікавими темами сьогодення на теренах вітчизняної сучасної літератури.

ВІДЗНАЧИЛИ ЮНИХ ЛІТЕРАТОРІВ
Окрім більш дорослих авторів із багатьох регіонів країни, різними грамотами від організаторів конкурсу нагороджено вихованців гуртків «Медіакультура» та «Лідерство ― запорука успіху» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міської ради.
Грамотою нагороджено Ярославу Волинську (15 років), гурток «Медіакультура», автора публіцистичного твору «Святкуємо тверезо: відповідаємо перед собою та людьми!» за участь у суспільно важливому проекті, висвітлення актуальних проблем сьогодення, популяризацію у літературній творчості засад тверезості та соціально активної життєвої позиції серед молоді, вдале художньо-публіцистичне втілення ідеї відповідального ставлення до власного життя в контексті сучасного національно-патріотичного виховання. Аналогічною грамотою відзначили Гільду Шинан (12 років), гурток «Медіакультура», автора публіцистичного твору «Тверезе життя відомих особистостей».
Також видана Подяка педагогу Леоніду Володимировичу Гапєєву, керівнику гуртків «Лідерство ― запорука успіху» та «Медіакультура» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради, за підготовку для участі в конкурсі молодих авторів, впровадження сучасних гуманістичних ідей у творчості серед молоді, висвітлення актуальних проблем сьогодення, популяризацію серед молоді соціально активної життєвої позиції, оригінальне художньо-публіцистичне втілення авторами ідеї відповідального ставлення до власного життя.

Від лідерства ― до відповідальності за життя
Варто згадати й про те, що наші автори-публіцисти знайшли цікаві теми із суспільно значимою тематикою не з книжок або чужих рефератів, а з реального життя. Навіть, із власного досвіду. Наприклад, В. Нагорнюк поділився своїми роздумами про щасливе життя рідної багатодітної родини. Нагороджено Володимира Нагорнюка (гурток «Лідерство ― запорука успіху»), автора публіцистичного твору «Твереза сім’я — щасливе життя!» грамотою за участь у суспільно важливому проекті, висвітлення актуальних проблем сьогодення, популяризацію у літературній творчості засад тверезості та соціально активної життєвої позиції серед молоді, вдале художньо-публіцистичне й позитивне втілення ідеї здорової щасливої родини, збереження сімейних цінностей та відповідального ставлення до власного життя в контексті сучасного національно-патріотичного виховання.
Цікаве висвітлення проблеми алкогольної залежності сьогодні стосується багатьох родин в Україні. Саме ця тема стала основою сюжету публіцистичного твору «Розбите життя: і минуле, і майбуття…». Авторку Катерину Шевченко нагороджено Грамотою за участь у суспільно важливому проекті, висвітлення актуальних проблем сьогодення, популяризацію у літературній творчості засад тверезості та соціально активної життєвої позиції серед молоді в контексті сучасного національно-патріотичного виховання, вдале художньо-публіцистичне втілення ідеї пошуку втрачених сімейних цінностей та відповідального ставлення до власного життя.
С. Світлична у невигаданій історії із назвою «Захоплююча «подорож» до занедбаної пам'ятки…» знайшла свій секрет цікавого та пізнавального дозвілля Слобожанщини, подолавши власні комплекси, і цим позитивним життєвим досвідом поділилася із небайдужими читачами. 15-річну авторку Світлану Світличну з гуртка «Лідерство ― запорука успіху» нагороджено Грамотою за участь у суспільно важливому проекті, висвітлення актуальних проблем сьогодення, популяризацію у літературній творчості активної життєвої позиції серед молоді, вдале художньо-публіцистичне й позитивне втілення ідеї пізнання світу й рідного краю в контексті сучасного національно-патріотичного виховання.

Неформальні роздуми про мовну толерантність,
або коли Європа починається із нас самих…
Своєрідним та приємним літературним сюрпризом для читачів можна назвати подорож до міста Лева. Як переконує Діана Шерстюк, авторка оповідання «Львів, не зіпсований часом» (переклад на українську Леоніда Гапєєва), в цьому місті відчувається справжня мовна толерантність, спілкуватися можна вільно будь-якою мовою. Бо головне — це небайдужі люди, що нас оточують. Культура  людського спілкування — ось головна риса сучасного світу. Саме так Європа в Україні починається із нас самих…
Грамотою нагороджено Діану Шерстюк (15 років), гурток «Лідерство ― запорука успіху» за участь у суспільно важливому проекті, мотивацію читачів до неформальних засад національно-патріотичного виховання, висвітлення актуальних проблем сьогодення, популяризацію серед молоді культури дозвілля, вдале художньо-публіцистичне втілення ідеї мовної толерантності. (Докладніше інтерв’ю з авторкою мовою оригіналу читайте: ПУТЕВЫЕ ЗАМЕТКИ НА ТЕМУ ТОЛЕРАНТНОСТИ. blogger  tvorcist-pozitiv-leonid-gapeev.blogspot.com; додатково про конкурс: http://liberiliberati.org/2017-12/kalmius-2017-u-kramatorsku-finisuvav-ii-mizregionalnii-literaturnii-konkurs)
Леонід ГАПЄЄВ,
керівник гуртків «Медіакультура» та «Лідерство ― запорука успіху» ЦДЮТ № 5 Харківської міської ради





Комментариев нет:

Отправить комментарий