воскресенье, 30 сентября 2018 г.




«МОЛОДА СЛОБОЖАНЩИНА»:
Цікаві роздуми і конструктивний діалог

У приміщенні Харківської обласної організації Національної спілки письменників України 29 вересня відбувся літературний семінар «Молода Слобожанщина». Він став цікавим продовженням однойменного фестивалю, що відбувся у травні.

Для юних, молодих та дорослих авторів, які пишуть твори у віршованій, прозовій та публіцистичній формах, дуже важливо мати можливість виступити публічно. А ще почути конструктивну критику і практичні поради від майстрів пера і слова. Адже для багатьох, відкритих до діалогу митців, це є важливим способом саморозвитку на шляху самовдосконалення.
Окрім поезії і прози, цього разу вперше було організовано секцію публіцистики. В якості ведучих семінару тут виступили президент і головний редактор медіагрупи «Скрепка» Ірина Шевченко та поетеса, прозаїк, заступник головного редактора газети «Vivat Lex!» Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого Аліна Чернуха (Борщова).
— В цьому році на семінарі багато чого було вперше. Так, вперше особисто займалася організацією заходу, вперше ми зробили склад журі, у якому всі віком від 23 до 35-37 років. Вперше у нас була секція журналістики. Це була цілком моя ініціатива — виділити вихованців позашкільної освіти з гуртка «Точка зору» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради окремо і запросити до них пані Ірину Шевченко. Бо вона — журналіст, має колосальний досвід роботи саме з дітьми, а у нас у спілці письменників наразі таких немає. До того ж пані Ірина сама дуже хотіла взяти участь в семінарі. Саме тому я так переймалася дітьми, мені хотілося, щоб цей діалог був продуктивним. Тому попросила пані Ірину поговорити не тільки про журналістику, а ще про літературну творчість також, — розповіла прозаїк, лауреат конкурсів, молодий член Національної спілки письменників України Наталія Васильєва.
Під час роботи секції публіцистики юні автори та деякі їхні батьки змогли переконатися у тому, наскільки непростою є журналістика сьогодні. І журналістика, і публіцистика базуються у різних авторських текстах на цілком реальних фактах. Втім, спостерігаючи за творчими роздумами юних авторів, можна не сумніватися у тому, що ця справа є для них цікавою, суспільно значимою та потрібною для розвитку особистості. Кожен з авторів не побоявся винести на розгляд журі досить серйозні й не дитячі теми у своїх творах. Навіть дещо проекспериментувати із власним текстом перед початком заходу. Адже під час занять гуртка вони вчаться вільно мислити і висловлювати свою точку зору. Так і цього разу наші автори публічно довели, що не залишаються байдужими до актуальних тем сьогодення. А історія «Говорящая книга» у авторстві 9-річної Тані Непочатової під час жвавого обговорення спонукала дорослих учасників до роздумів…
Від себе особисто хотів би сказати ось про що. Ми не боїмося робити помилки, експериментувати у журналістській чи літературній творчості. Юні, молоді та дорослі автори мають різні досягнення, які підтверджуються чисельними грамотами, подяками і дипломами конкурсів і фестивалів різного рівня. Водночас це не є обмеженою самоціллю у творчості чи професійному розвитку. Бо ми навчаємося впродовж свого життя. До того ж, не може бути помилкової позиції чи неправильної відповіді. Але можуть бути різні думки та різні точки зору. Ці концептуальні засади та цілком практичні речі взяв собі на «інформаційне озброєння» ще під час участі в онлайн-курсі з основ критичного мислення для освітян наприкінці 2017-го.
Насправді, на літературному семінарі «Молода Слобожанщина» і юним, і дорослим авторам було цікаво. Хоча й дещо незвично і несподівано. А робити щось вперше завжди не легко. Насамкінець хочеться подякувати усім організаторам, ведучим і критикам, авторам за цікаві поради, неформальні роздуми і конструктивний діалог.

Леонід Гапєєв,

керівник гуртків «Точка зору» і «Моя майбутня професія» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради, член Національної спілки журналістів України

Фото автора









Комментариев нет:

Отправить комментарий