понедельник, 12 ноября 2018 г.




ОДИН ДЕНЬ
З ЖИТТЯ СТУДЕНТА

З нагоди Всесвітнього дня молоді наприкінці осінніх шкільних канікул вихованці гуртків «Точка зору» та «Моя майбутня професія» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради (які займаються на базі 136-ї та 126-ї харківських шкіл) спробували себе в ролі студентів Українського мовно-літературного факультету імені Г.Ф. Квітки- Основ’яненка Харківського Національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди.

Усе відбувалося по-справжньому. Декан факультету, кандидат філологічних наук, професор Костянтин Юрійович Голобородько повідомив цікаві факти про історію і сьогодення цього вищого навчального закладу. Тут готують вчителів української мови і літератури, філологів, письменників, журналістів… Також розповів про його цікавих випускників і не тільки. А ще подарував присутнім газету «Учитель» та Книги видавництва «Основа» з тематичними контрольними з української літератури.

Не секрет, що потрапити на навчання до будь-якого університету можна, склавши вступні іспити. Але головною метою цього цікавого і пізнавального заходу серед учнівської шкільної молоді є практична можливість для старшокласників спробувати себе в якості студентів університету протягом одного дня. Хтось потім зможе зробити свій вибір навчання майбутній професії. Але при цьому кожен відчує неповторні особливості нового студентського життя. Ось така ідея заходу, в якому із задоволенням взяли участь ті, хто займається в системі позашкільної освіти.
Добре, що іспитів складати не довелося? Але при цьому усе відбувалося по-дорослому: кожен старшокласник власноруч написав заяву про його зарахування на 1 день навчання, поставив у документі особистий підпис. Уся група відвідала музей Історії Університету. А потім учасники заходу уважно вивчили розклад занять, щоб обрати собі те, що зацікавило. Відвідали лекції з історії журналістики, редагування, іноземної (англійської) мови.

Поки нові студенти активно займалися на різних лекціях в аудиторіях, розміщених по різних поверхах, їхній педагог теж не гаяв часу. Довелося встигнути обійти усіх вихованців гуртків, щоб побачити як там справи. А ще педагог Леонід Гапєєв виступив перед аудиторією студентів-першокурсників в імпровізованому прес-клубі, де обговорювали творчість відомого нашого сучасника, представника української діаспори, доктора права і публіциста, Голови Фундації Українського вільного університету в Нью-Йорку Аскольда Лозинського, досліджуючи окремі його актуальні статті із книги «Близька Україна. Із Нью-Йоркського зошита», виданої редакцією журналу «Березіль» у 2017 році.

Важко коротко передати словами усі позитивні враження, якими довго ділилися гуртківці після цього заходу. Один день з життя студента став справжньою подією у житті нашої творчої молоді. Цікавою, пізнавальною, креативною.

Леонід Гапєєв,
керівник гуртків «Точка зору» та «Моя майбутня професія» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради, член Національної спілки журналістів України

Фото автора
































Комментариев нет:

Отправить комментарий