пятница, 12 октября 2018 г.




(НЕ) ДИТЯЧИЙ ПОГЛЯД НА ВІЙНУ:
ЦІКАВИЙ ДІАЛОГ

З нагоди Дня Захисника України за ініціативи Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міської ради в обласній бібліотеці для дітей відбулася презентація книги «(Не) дитячий погляд на війну», виданої в цьому році Всеукраїнською асоціацією викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба». У неформальному обговоренні в прес-клубі взяли участь молоді автори невигаданих історій, опублікованих у цій книзі: гуртківці Катя Псарьова, Дар’я Бацько та їхній педагог Леонід Гапєєв. Серед запрошених учні та вчителі 37-ї, 172-ї, 307-ї та інших шкіл Харкова.

Із вітальним словом звертається до присутніх координатор Локального центру громадянської освіти у м. Харкові № 2 Інна Полякова, яка представляє Науково-методичний педагогічний центр Департаменту освіти Харківської міської ради. Вона акцентує увагу на тому, що презентація книги є актуальною і знаковою подією в інформаційному, журналістському та загальнокультурному житті Слобожанщини. До речі, від Харківщини Інна Валентинівна неодноразово їздила із дітьми до Києва на інших міст України під час реалізації програми «Інтеграція через діалог». Отож, декілька примірників книги «(Не) дитячий погляд на війну», які вона особисто передала бібліотеці, стануть справжнім поштовхом до творчості для сучасної молоді.
― Із великим хвилюванням сприймаю те, що сьогодні відбувається на Сході нашої держави. Ті історії, про які розповіли нам юні автори, особисто мене дуже вразили. Тому сподіваюсь, що бажання займатися творчістю у дітей не зникатиме,― розповідає про свій недитячий погляд на війну Павло Федоров, почесний гість, який представляє Харківську обласну Спілку ветеранів АТО.
Важливо те, що діти сьогодні мислять серйозно й по-дорослому. Це помітно у невигаданих історіях Каті Псарьової, Дар’ї Бацько та інших авторів, які простою і зрозумілою кожному живою мовою розповідають нам про реальних людей. Незважаючи на свій досить молодий вік, учасники прес-клубу як автори і громадяни, не байдужі до актуальних проблем сьогодення, під час відритого діалогу із читачами діляться власними роздумами. А ще закликають кожного з нас бути більш уважними і терпимими, особливо з вимушеними переселенцями. Бо вони заслуговують на увагу, розуміння, підтримку і поважне ставлення. І не лише в таких публіцистичних творах, але й у цілком реальному житті…

Інтеграція із слобожанським акцентом

Оскільки презентація книги безпосередньо пов’язана із масштабним всеукраїнським проектом «Інтеграція через діалог», нагадаю коротку передісторію події. Цей проект в Україні розпочався ще з 2016 року за підтримки Європейського Союзу. (https://www.novadoba.org.ua). Безпосередньо наші автори — здобувачі позашкільної освіти основ журналістики та літературної творчості (гуртківці з ЦДЮТ № 5 м. Харкова) долучилися до «Інтеграції» наприкінці 2017-го. Саме тоді привернуло увагу оголошення про «(Анти)конкурс: (не) дитячий погляд на війну». Чимало учнів почали активно писати авторські твори на цю тему.
Конкурсний відбір на загальноукраїнському рівні був нелегким. І, нарешті, у травні 2018-го, вийшла з друку ця книга, що містить 7 розділів на 320 сторінках. Читачам вперше в Україні пропонуються особисті роздуми дітей з різних куточків країни про нашу новочасну історію. І про те, чим стала для них війна.

Зможемо? Переможемо!

Ефірний час прес-клубу (понад годину) сплинув зовсім непомітно як для ведучих, так і для учасників дискусії. Під час відкритого обговорення діти і дорослі переконалися у тому, що сьогодні усім нам і суспільству в цілому потрібен неформальний конструктивний діалог. В цьому особисто переконався під час спілкування з аудиторією. Окремо хочеться подякувати за організацію цікавого і змістовного заходу головному бібліотекарю Харківської обласної бібліотеки для дітей Світлані Миколаївні Загревській, яка в якості співведучої допомагала авторам підтримувати зворотній зв’язок із присутніми.
 ― Така творча зустріч з авторами та неформальний діалог нашим учням дуже сподобалися, ― ділиться своїми враженнями Людмила Суслова, педагог ХЗОШ № 37 м. Харкова.
Мабуть, для початку варто перемогти в собі власні стереотипи, пасивність і байдужість. Спробувати мислити неформально і вільно висловлювати власну думку, відстоювати свою позицію. Цьому можна навчитися під час таких презентацій та безпосередньо на заняттях позашкільної освіти.
Отож, презентація книги стала цікавим і конструктивним діалогом. На добру згадку про цю творчу зустріч Павлу Федорову та Людмилі Сусловій урочисто вручено книгу. А її охочим і небайдужим учням запропоновано спробувати себе у творчості.

Леонід Гапєєв,
 керівник гуртків «Точка зору» та «Моя майбутня професія» 
ЦДЮТ № 5 Харківської міськради

Фото автора








































Комментариев нет:

Отправить комментарий