воскресенье, 15 апреля 2018 г.



У ПОДИХАХ ВЕСНИ,
НА ХВИЛІ ПОЗИТИВУ

Чого, на вашу думку, сьогодні найбільше бракує в житті сучасної людини? Мабуть, деякі із наших співрозмовників назве гроші, кар’єру, популярність, успішність, здоров’я чи якісь матеріальні блага?
Помітною особливістю нашого сприйняття є те, що нерідко у відповіді на ці питання можна почути роздуми про інше.
Культурне дозвілля, творчий розвиток і безмежний позитив. Такі, здавалося би, прості речі, цілком доступні й зрозумілі кожному з дітей і дорослих, по праву можна назвати нематеріальними цінностями.
Саме на такій хвилі позитиву у Харкові відбувся з 24 березня по 8 квітня 2018 року XХ міський образотворчий Фестиваль «Весни Радості Світла». Його метою є залучення молодого покоління до Краси через різні види та форми творчого самовиразу і підтримки суспільством юних обдарувань.
Цього року серед нових учасників дійства цікаво заявила про себе 10-класниця 126-ї Харківської школи Діана Шерстюк, яка навчається у позашкільній програмі «Лідерство — запорука успіху» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міської ради. Діана пройшла професійний відбір серед прискіпливих членів журі. Для участі у Фестивалі було відібрано її авторський малюнок (акварель) із символічною назвою «Чарівниця весняночка». Дехто із небайдужих експертів навіть зробив припущення, що це є творчий автопортрет молодої авторки!
Чи не правда, досить цікава і смілива думка? Хоча це можна логічно пояснити. Сучасна молодь прагне до самовираження. І кожен це робить по-своєму. На заняттях гуртка «Лідерство» намагаємось знайти можливість для такого розкриття особистості кожного. Тому й спробували вперше взяти участь у такому заході.

Розвиток лідерства у творчості

Саме така ідея практичного втілення можливостей творчого розвитку особистості кожного учня цілком відповідає концепції нової української школи, модернізації змісту та якості освіти.
Кожен із присутніх ще під час відкриття фестивалю у приміщенні Харківської міської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки ім. К. С. Станіславського, напевно, відчув не лише отой мотив весни, що надихає юних і дорослих авторів творів різних жанрів образотворчого мистецтва. Помітно й те, що у нашому суспільстві починає поступово втілюватися ідея державно-приватного партнерства. Прикладом цьому — склад організаторів Фестивалю: громадська організація «Психокультура», Харківська державна академія дизайну і мистецтв, Харківська міська спеціалізована музично-театральна бібліотека ім. К. С. Станіславського за підтримки Департаменту культури Харківської міської ради. Хоча активності з боку бізнесу на підтримку культури не вистачало. Адже організатори Фестивалю втілили різні цікаві творчі задуми самотужки, тобто на волонтерських засадах. А в розвиненому суспільстві, до якого ми прагнемо, має бути дещо інакше…
Втім, кілька слів про інше.

Про цікаве й позитивне

    Як розповів автор ідеї цього культурно-мистецького проекту, один із організаторів, керівник громадської організації «Психокультура» Андрій Халін, Фестиваль почав свою історію ще з 1999-го року. За час його проведення у заходах різних періодів взяли участь близько 3500 осіб, 30 організацій Харкова і області. Але «географія» проекту є значно ширшою. Серед учасників Фестивалю різних років були гості з інших регіонів України, а також Росії, Китаю, Малайзії, США. І сьогодні у ХХ фестивалі серед 184 авторів взяли участь не лише представники з України.
Презентація XХ фестивальної виставки відбулася в Харківській міській спеціалізованій музично-театральній бібліотеці ім. К. С. Станіславського. До того ж, організатори знайшли і нові сучасні способи популяризації творчості авторів. Презентація робіт учасників Фестивалю виставлена в електронному вигляді на відео каналі та на сайті громадської організації «Психокультура» в мережі Інтернет (www.psycultura.wordpress.com).
«Фішкою» заходу стали практичні можливості самовдосконалення та розвиток професійної майстерності учасників. Це відбувалося і завдяки змістовно підібраній насиченій програмі заходів. Якщо традиційно у конкурсних змаганнях ми звикли спостерігати за боротьбою серед активних і амбіційних за місця кращих, то ідея Краси і Гармонії орієнтована на зовсім інші цінності. Для учасників, які пройшли відбір, було запропоновано різні майстер-класи з образотворчого та прикладного мистецтва.
Як поділилася своїми враженнями Діана Шерстюк із гуртка «Лідерство» ЦДЮТ № 5, заняття у майстер-класах не просто надали можливостей для професійного і творчого самовдосконалення. Надихає до активної творчості й не абиякий позитив, що відчувався в атмосфері добра і гармонії серед дорослих викладачів Академії дизайну та молодих і небайдужих авторів.
Отож, усі хто долучився до проекту в якості учасників, педагогів, гостей отримали безмежну кількість вражень. А ті, хто з тих чи інших причин не зміг це зробити, можуть переглянути цікаві сюжети в інтернеті.

Замість післямови — продовження розмови

Для зацікавлених і небайдужих пропоную продовжити розмову. Спілкування молодих і дорослих про XХ Фестиваль і не тільки. Інтерв’ю юної журналістки Катерини Псарьової з гуртка «Медіакультура» ЦДЮТ № 5 із Діаною Шерстюк. Інформація та коментарі із перших вуст від одного з організаторів, лідера ГО «Психокультура» Андрія Халіна. (Докладніше читайте в наступному сюжеті: Общение молодых и взрослых/ ЦЕННОСТИ, КОТОРЫЕ ОБЪЕДИНЯЮТ/ Весна в образе девушки/ blogger tvorcist-pozitiv-leonid-gapeev.blogspot.com/ Молодые литераторы. Заметки Леонида Гапеева)
Леонід ГАПЄЄВ,
керівник гуртків «Медіакультура» та «Лідерство ― запорука успіху» ЦДЮТ № 5 Харківської міської ради
Фото: Катерина Псарьова та з сайту http://www.ksada.org/nov-29-03-2018.html











Комментариев нет:

Отправить комментарий