вторник, 12 июня 2018 г.



ОСВІТА З ПРАВ ЛЮДИНИ:
ТЕРНИСТИЙ ШЛЯХ
ДО ВИЗНАННЯ

Які є цінності сучасної молодої людини? Наскільки творчість відкриває шляхи до популярності і визнання? Як самоосвіта з прав людини допомагає кожному з нас?

Над цими та іншими актуальними викликами сьогодення по-дорослому розмірковували учні 126-ї школи під час роботи ігрового прес-клубу у шкільному літньому таборі (гурток «Лідерство — запорука успіху» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради). Під час практичного заняття, що відбулося 8 червня у теплу літню пору його учасники змогли ознайомитися із творчими доробками юних і молодих авторів. А ще подискутувати. Пошукати відповіді на хвилюючі питання.
Ідея в тому, аби учні могли на власні очі побачити і переконатися, що їхні молоді земляки вже мають певні досягнення. Молоді автори і слухачі створили діалог на шляху до порозуміння. Виявляється, спроба до самовдосконалення є справжньою цінністю сучасної молодої людини. Але сьогодні не часто ми звикли про це говорити?
Насправді варто сказати про головне. Зацікавленим і вмотивованим учням сьогодні відкриваються цікаві можливості, які виходять за межі суто уроків позашкільної освіти.
Прикладом і підтвердженням цьому є активні гуртківці, що виступили в якості гостей ефіру. Дівчата поділилися із підлітками своїми здобутками і досягненнями. Випускниця 126-ї школи, а нині 16-літня студентка Валерія Нагорнюк розповіла про обрану нею тему есе з прав людини. До речі, Валерії було вручено сертифікат (І місце) та цінні подарунки від оргкомітету конкурсу та його організатора Хмельницького університету управління та права. За це хочеться подякувати організаторам, які не залишають поза увагою ініціативність і працю юних авторів, що взяли участь у конкурсі разом із студентами-правниками.
З метою реалізації Всесвітньої програми освіти в сфері з прав людини (прийнятої ООН у 2004 р.), Хартії Ради Європи «Освіта для демократичного громадянства та освіта з прав людини» та Національної стратегії з прав людини (Указ Президента України №501/2015) Хмельницький університет управління та права за підтримки Представництва ЄС в Україні, Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, Адвокатської контори «Місяць і партнери» оголосили та провели конкурс творчих робіт (есе) для студентів юридичних факультетів вищих навчальних закладів та учнів 9-11 класів Хмельницької області.
А 7-класниця Катя Псарьова (яка теж посіла І місце у конкурсі серед студентів) розповіла про свій досвід участі в програмі «Інтеграція через діалог» за підтримки європейських інституцій, організованій ГО «Нова Доба». Словом, усі зацікавлені і небайдужі діти і педагоги шкільного літнього табору змогли дізнатися чимало цікавого.
Освіта з прав людини розкриває очі на реалії сьогодення. Спонукає до роздумів про взаємовідносини влади і суспільства.
Звичайно, багато роботи і віддачі як від гуртківців-авторів, так і від їх педагога, потребує участь у різних таких проектах. На превеликий жаль, на державному та місцевому рівні педагогічна зарплатня навіть не досягає рівня «мінімалки». Також не платяться премії, що аж ніяк не відповідає сучасній мотивації та економічним реаліям сьогодення, європейській інтеграції України.
Отож, країна дійсно має таланти серед дітей та дорослих, але при цьому тернистим і нелегким є шлях до успіху і визнання…

Леонід Гапєєв,
керівник гуртків «Медіакультура» і «Лідерство» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради,
член Національної спілки журналістів України

Фото: Катерина Псарьова










Комментариев нет:

Отправить комментарий