вторник, 12 июня 2018 г.




(НЕ) ДИТЯЧИЙ ПОГЛЯД НА ВІЙНУ,
АБО ПОЗИТИВНІ ДУМКИ
МАТЕРІАЛІЗУЮТЬСЯ?

У час, коли в країні стрімко падає рівень життя, нівелюються соціальні стандарти, зарплатня педагогів у позашкільній освіті опустилася до рівня нижче за «мінімалку», іноді відчувається суцільна зневіра у суспільстві. Нерідко можновладці з телеекранів повторюють одне й те саме, що в країні війна… Водночас ГО «Нова Доба» спробувала створити важливе конкретне й позитивне для тих, кого військові дії на Сході торкнулися не із звітів штабів чи з дитячої статистики.
Масштабний всеукраїнський проект «Інтеграція через діалог» за підтримки Європейського Союзу почався ще з 2016 року. Про те, скільки вже багато зроблено його організаторами за цей час, зараз не буду докладно писати через дефіцит часу. (Для усіх небайдужих наведу достовірне інформаційне джерело: https://www.novadoba.org.ua/. Там почитаєте самі усе докладно).
Коротко розповім про історію нашої інтеграції до цього важливого проекту. Безпосередньо здобувачі позашкільної освіти основ журналістської та літературної творчості (очолюваного автором гуртка «Медіакультура» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради, заняття якого відбуваються на базі 136-ї школи) долучилися до «Інтеграції» наприкінці 2017-го. Саме тоді привернуло увагу оголошення про «(Анти)конкурс: (не) дитячий погляд на війну». Чимало учнів почали активно писати авторські твори на цю тему.
Оскільки Харківщина вже з перших днів проведення АТО прийняла чимало вимушених переселенців, надавши людям роботу, житло, можливості для навчання, то чимало серед юних авторів обрали темою дослідження саме невигадані житейські історії про конкретних людей.
Конкурсний відбір на загальноукраїнському рівні був нелегким. І, нарешті, у травні 2018-го, вийшла з друку ця книга, що містить 7 розділів на 320 сторінках. Читачам вперше в Україні пропонуються особисті роздуми дітей з різних куточків країни про нашу новочасну історію. І про те, чим стала для них війна.
Тим із авторів, чиї твори було опубліковано у книзі «(Не) дитячий погляд на війну», Всеукраїнська асоціація викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба» надіслала авторський примірник збірки.
Одному із юних авторів Слобожанщини, учасниці гуртка «Медіакультура», 3-класниці 136-ї школи Аліні Дзюбаненко та її мамі пані Юлії під час заняття урочисто вручено книгу. Разом із авторкою читачі зможуть повірити у зміни на краще, які стосуються не лише родини Зубаревих, але й усієї країни. Адже рано чи пізно позитивні дитячі думки матеріалізуються?

Леонід Гапєєв,
керівник гуртка «Медіакультура» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради





Комментариев нет:

Отправить комментарий