воскресенье, 17 июня 2018 г.



(НЕ) ДИТЯЧИЙ ПОГЛЯД НА ВІЙНУ:
ПРЕЗЕНТУВАЛИ КНИГУ
В ХАРКОВІ

Важко не погодитися із тим, що рухатися сходинками знань завжди цікаво? Так і цього разу запрошені учасники заходу вирушили сходинками донизу та опинилися у затишній залі бібліотеки-філії № 8 для дорослих ЦБС Холодногірського району м. Харкова, розташованій по вулиці Ярославській,17. Саме там відбулася досить неординарна для міста подія: презентація книги невигаданих історій «(НЕ) ДИТЯЧИЙ ПОГЛЯД НА ВІЙНУ».


Учасниками творчої зустрічі із читачами, яка відбулася з нагоди Дня Конституції України, стали діти, чиї сюжети опубліковано в збірці. Це учасники гуртків позашкільної освіти «Лідерство — запорука успіху» та «Медіакультура» Центру дитячої та юнацької творчості № 5 Харківської міськради Катерина Псарьова, Аліна Дзюбаненко та педагог Леонід Гапєєв.  
Від імені авторів варто подякувати за організацію цього заходу завідувачу бібліотеки-філії № 8 Ганні Олексівні Івлєвій. Саме вона за досить короткий час, незважаючи на літню спеку та перебування дітей поза містом під час літніх шкільних канікул, зуміла обдзвонити чимало читачів, серед яких і підлітки, і дорослі були присутні під час презентації книги.
Можливо, одразу варто згадати про деякі статті Основного Закону? Так, відповідно до ст. 3 Конституції України людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. На підстві ст.8 Основного Закону в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. А норми Конституції України є нормами прямої дії. 
Відповідно до ст.34 Конституції України кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.
У час, коли в країні стрімко падає рівень життя, нерідко відчуваються депресивні настрої у суспільстві. При цьому можна почути те, як можновладці з телеекранів повторюють одне й те саме, мовляв у країні триває війна… Водночас варто не лише говорити, але й конкретно діяти! Всеукраїнська асоціація викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба» створила важливу і корисну, позитивну справу для тих, кого військові дії на Сході торкнулися не зі звітів штабів чи з дитячої статистики.
Масштабний всеукраїнський проект «Інтеграція через діалог» за підтримки Європейського Союзу почався ще з 2016 року. Про те, скільки вже багато зроблено його організаторами за цей час, можна докладніше дізнатися на сайті https://www.novadoba.org.ua/
А зараз коротко розповім про історію нашої інтеграції до цього важливого проекту. Безпосередньо здобувачі позашкільної освіти основ журналістської та літературної творчості (очолюваних автором гуртків) долучилися до «Інтеграції» наприкінці 2017-го. Саме тоді привернуло увагу педагога оголошення про «(Анти)конкурс: (не) дитячий погляд на війну». Чимало учнів почали активно писати авторські твори на цю тему.
Оскільки Харківщина вже з перших днів проведення АТО прийняла чимало вимушених переселенців, надавши людям роботу, житло, можливості для навчання, то чимало серед юних авторів обрали темою дослідження саме невигадані житейські історії про конкретних людей.
Конкурсний відбір на загальноукраїнському рівні був нелегким. І, нарешті, у травні 2018-го, вийшла з друку ця книга, що містить 7 розділів на 320 сторінках. Читачам вперше в Україні пропонуються особисті роздуми дітей з різних куточків країни про нашу новочасну історію. І про те, чим стала для них війна…
Перша презентація книги на загальнодержавному рівні відбулася в Києві 1 червня. А тепер у Харкові юні учасниці гуртків поділилися з присутніми під час презентації книги своїми зовсім не дитячими роздумами про те, що відбувається із вимушеними переселенцями. При цьому усі автори наголосили на головному: навіть опинившись у новому середовищі людям варто не покладати руки, а наполегливо рухатися далі на шляху до свого розвитку. Катя Псарьова розповіла про 13-ту і 17-ту Молодіжні Академії, учасницею яких вона стала завдяки проекту «Інтеграції». А 4-класниця Аліна Дзюбаненко, яка вперше взяла участь у такому публічному виступі в Харкові, закликала усіх небайдужих повірити у себе, у зміни на краще, які стосуються не лише родини Зубаревих, але й усієї країни.
Насамкінець під час презентації бібліотеці було вручено книгу та залишено автографи від авторів.
Леонід Гапєєв,
керівник гуртків «Лідерство — запорука успіху» та «Медіакультура» ЦДЮТ № 5 Харківської міськради, учасник проекту «Інтеграції»,
член Національної спілки журналістів України
Фото: Ганна Івлєва











Комментариев нет:

Отправить комментарий